Beslenme
Intermittent Fasting Nedir? Intermittent Fasting Faydaları
Gecenin bir yarısı uyanıp gece yarısı atıştırmalığı yapmıyorsanız hâli hazırda siz de kısa süreli Intermittent Fasting yani Aralıklı Oruç yapıyorsunuz demektir. Peki Intermittent Fasting nedir?
Bu yazıda sizlere Intermittent Fasting faydaları ve bazı önemli Aralıklı Oruç kurallarından bahsedeceğiz. Intermittent Fasting hakkında merak ettikleriniz varsa bu yazıyı okumaya devam edin.
Intermittent Fasting (Okunuşu: “İntermitint festing”) veya Türkçe olarak Aralıklı Oruç, kısacası gününüzü iki parçaya bölmekten geçiyor.
- Oruç tutma yani aç kalma zamanı
- Beslenme zamanı
Konsept oldukça basit. Yemek yemekten uzak durursunuz ve uzun bir süre aç kalırsınız. Daha sonra belirlenen zamanlarda yemek yersiniz.
Çok fazla Intermittent Fasting türleri mevcut. Biz bu makalede 16:8 Aralıklı Oruç sisteminden bahsedeceğiz zira en etkilisi ve en çok tercih edileni bu.
16:8 Aralıklı Oruç
Bu aralıklı oruç türü, 16 saat aç kalıp, 8 saat beslenmektir en kısa hâliyle. 16:8 adını da buradan almıştır zaten.
En yaygın hâli, akşam yemeğinden itibaren ertesi gün öğlen saatlerine kadar aç kalmaktır. Yani gece atıştırmalığı yok ve en önemlisi kahvaltı öğünü yok. Bu sistemde kahvaltıyı tamamen atlıyoruz.
Neden 16:8 Intermittent Fasting tercih ediliyor? Nedir bu Aralık Oruç faydaları? Çünkü gün içinde 16 saat aç kalmak pek mümkün değil ve neredeyse yarısından fazlasını gece uyuyarak geçirebiliyorsunuz. Bu şekilde aralıklı oruç daha kolay bir hâl alıyor.
Hatta, bu sistemi uygulamanın bir iyi yanı daha var. Size arada sırada bir Cheat Meal yapabilme fırsatı da sunuyor. Şöyle düşünün. Kahvaltı yapmıyorsunuz ve en az 500 kalorilik bir açık bırakıyorsunuz. İnanılmaz tatlı krizlerinde bu 500 kaloriyi Cheat Meal ile doldurabiliyorsunuz ve size yağ ve kilo olarak geri dönmüyor. Cheat Meal hakkında tüm detaylar için aşağıdaki ilgili bağlantıyı okuyun.
İlgili: Cheat Meal Nedir? Cheat Meal Ne İşe Yarar?
Intermittent Fasting nedir diye merak edenlere kısaca bir cevap vermiş olalım.
Intermittent Fasting Hakkında
Yapılan araştırmalar, 60 saat boyunca aç kaldıktan sonra metabolizma hızının (RMR), sadece %8 azaldığını göstermektedir.
Düşünün ki, 60 saat hiçbir şey yemedikten sonra sadece %8 azalıyor metabolizma hızı. Yani bu ne demek oluyor? Bir öğün eksik yapsanız veya yarım gün aç kalsanız, bu sizin metabolizma düzeninizi bozmaz. Intermittent Fasting zararı var mı diye düşünenler için bu araştırmayı örnek olarak gösterebiliriz. (Araştırmalar yazının en sonunda.)
Hatta, yapılan bir araştırma kısa süreli oruç tutmanın metabolizma hızını %3 ila %10 arasında arttırabileceğini gösterdi. Bu araştırmalara da makalenin sonundan ulaşabilirsiniz.
Kahvaltı öğününe gelince… Pek de önemli bir öğün değil. Kahvaltı için ihtiyacınız olduğunu söyleyen araştırmalar, taraflı araştırmalardır. Bu yüzden kahvaltı yapmazsanız hiçbir şey kaybetmezsiniz, aksine kazanırsınız.
Intermittent Fasting yani Aralıklı Oruç hakkında diyeceklerimiz bu kadar. Çok yakında Aralıklı Oruç diyeti hakkında daha fazla makale burada olacak. Herkesin bu konuyu çok merak ettiğini biliyoruz. Fitness Türkiye adresini takip etmeye devam edin.
Intermittent Fasting hakkında merak ettiklerinizi hemen aşağıdaki yorum kısmından bize iletebilirsiniz.
Intermittent Fasting makale içerisinde geçen bilimsel araştırmalar aşağıdadır;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717
Aralıklı Oruç hakkında bilimsel araştırmalar sunan ve çok iyi bir şekilde açıkladığını düşündüğümüz bir videoyu sizinle paylaşıyoruz. Aralıklı Oruç zararlı mı ve diğer sorularınıza da cevap olacaktır.
Deniz
21 Mart 2020 at 09:21
intermittent fasting son yıllarda epey popüler olan bir sağlıklı beslenme modeli. intermittent fasting uygulayanların yorumlarını incelediğimde genelikle olumlu tepkiler olduğunu gördüm. Uzmanlar da bu yöntemin genel sağlık için oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Denemekte fayda var. Başlarda vücudun bu yeni siteme alışması zor olabilir ama bir süre sonra alışırız. Sizin de bahsettiğiniz gibi intermittent fasting’in farklı uygulamaları da var. Bunlardan kendimize en uygununu seçerek başlayabiliriz.
Teşekkürler bilgi için.
Fitness Türkiye
21 Mart 2020 at 16:18
Değerli yorumunuz ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz. Hızlı kilo vermek isteyenler ve yağ kaybını en üst düzeyde tutmak isteyenlere Intermittent Fasting’i şiddetle öneririz. 🙂
Hikmet
26 Mart 2020 at 23:34
Güzel paylaşımlar yapıyorsunuz. İntermittent fasting ile ilgili merak ettiğim konulara yer vermişsiniz. Teşekkürler.
Fitness Türkiye
29 Mart 2020 at 11:35
Rica ederim. Aradığınız cevabı bulabildiyseniz ne mutlu bize. 🙂
Pingback: Yağ Oranı Düşürme Rehberi (Bilimsel) - Türkçe Fitness Rehberi