Connect with us

Antrenman

Kadınlar Ağırlık Çalışmalı Mı?

kadınlar-ağırlık-kaldırır-mı

Kadınlar ağırlık kaldırır mı meselesine girmeden önce ve size ağırlık kaldırın demeden önce şu notu düşmek istiyoruz: Biliyoruz, şişkin bir pazı veya kaslı bir vücut istemiyorsunuz. 🙂 Ancak bu, ağırlık kaldırmayı atlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ağırlık kaldırmak, sadece kardiyo egzersizlerinden alamayacağınız bazı şaşırtıcı avantajlara sahiptir. Buna dayanarak kadınlar ağırlık çalışmalı mı konusuna değineceğiz ve hem bilimsel hem mantıksal bir şekilde bunu size anlatacağız.

Yapılan bazı araştırmalar, kadınlar ağırlık çalışmalı mı meselesine son noktayı koyuyor. Haftada sadece iki defa Fitness yapan kadınlar, daha fazla yağ yakıyor ve yağsız kasları şekillendiriyor. Bununla da kalmıyor, sizi daha enerjik hissettiriyor.

Bugün ağırlık kaldırmaya başlamanız için çok fazla neden var. Biz ise size birkaç tanesinden bahsetmek istiyoruz. Eğer fiziksel bir rahatsızlığınız varsa veya bu konuda kendinizi hazır hissetmiyorsanız, Fitness yapmaya veya herhangi bir ağırlık kaldırmaya başlamadan önce doktorunuza danışmakta fayda var. Hazırsanız başlıyoruz.

Kadınlar Ağırlık Çalışmalı Mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kadınlar elbette ağırlık çalışmalı. Şimdi neden kadınların da ağırlık kaldırması gerektiğine değineceğiz. Bütün ön yargılarınızı bir kenara bırakın ve sadece okuyun. Bu yazının sonunda ağırlık kaldırmaya karar vereceğinizi umuyoruz.

  1. Daha fazla kalori yakacaksınız.
    Ne kadar ağır kaldırırsanız o kadar fazla kalori yakarsınız. Vücudun kas hücrelerini sürdürmesi, yağ hücrelerine göre daha fazla enerji ihtiyacı duyar. Böylece daha fazla kas kütlesi eklemek için ağırlık kaldıracak ve metabolizmanızı ateşleyeceksiniz. Böylelikle vücudunuz daha hızlı yağ yakacak ve bir yağ yakma makinesine dönüşeceksiniz.
  2. Kas oranınızı koruyacaksınız.
    Yapılan araştırmalar, 30 ila 70 yaş arasındaki kadınların vücutlarındaki toplam kas oranlarının %70 gibi büyük bir bölümünü kaybettiklerini gösterdi. Daha da üzücü olan bir şey var. Bu kaslardan kalan boşluk, yağla doluyor. Bir kilo yağ, bir kilo kastan %18 daha fazla yer kaplar.Peki nasıl “sıkı” kalacaksınız?
    Kuvvet antrenmanı yapmaya devam ederek! Beat The Gym’in yazarı, haftada iki veya üç defa 30 dakika vücut gücüyle antrenman yapmanızı öneriyor. Aynı veya farklı günlerde kardiyovasküler egzersizler ekleyin.
  3. Daha güçlü kemikler inşa edeceksiniz.
    Ağırlık kaldırdığınız zaman, tendonları çeken kaslara giriyorsunuz. Bu da kemikleri çekiyor. Kaslara eklenen bu gerilim, kemikleri güçlendiriyor.
  4. Kalbiniz daha sağlıklı olacak.
    Ağırlık kaldırma, uzun vadede kalp basıncınızı düşürmenize yardımcı olur. Kaslar kasıldığı zaman, kan kalbe geri itilir. Kalp daha sonra bu oksijenli kanı kaslara geri gönderir. Bu da, kardiyovasküler sistemi daha iyi çalıştırır.
  5. Beyninizi güçlendireceksiniz.
    Kaslar hem vücudunuzu hem de beyninizi güçlendirir. Yapılan bir araştırmaya göre, zihinsel olarak uyarıcı etkinlikler (yürüyüş, kardiyo, fitness ve spor aktiviteleri) yaşlılarda beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı oluyor. Kardiyo demişken, kardiyo yapmanın bilimsel inceliklerini merak ediyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun: https://fitnessturkiye.net/ne-kadar-kardiyo-yapilmali/
  6. Diyabet riskinizi azaltabilir. (Veya varsa yaşam kalitenizi arttırır.)
    Ağırlık kaldırmak, vücudunuzun şekeri işleme biçimini değiştirir. Bu da diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. Zaten diyabetli olan hastalarla yapılan bir araştırmaya göre, ağırlık antrenmanı yapmak diyabet ilacı almak gibi kan şekerini kontrol altına aldığını gözlemlediler.

Kadınlar ağırlık kaldırmalı mı sorusunun cevabını merak edenler için sadece burada yazan faydalar bile yeterli olacaktır diye düşünüyoruz. Kadınların ağırlık kaldırması hakkında sorunuz varsa hemen aşağıdan yorum olarak sorabilirsiniz ancak henüz anlatacaklarımız bitmedi.

İpek Yıldırım (Dünya Şampiyonu)

Kadınlar Neden Ağırlık Çalışmaktan Korkuyor?

Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Instagram’da gördüğünüz Fitness mankenleri buna sebep oluyor muhtemelen. Bu makaleye başlarken de söyledik. Onlar gibi olmak istemediğiniz sürece asla onlar gibi bir vücudunuz olmayacak. O gördüğünüz kadınlar, dışarıdan bolca “erkeklere has” takviyeler de alarak o hâle geliyorlar. Sadece düzenli bir şekilde Fitness yaparak olmuyor yani. Yukarıdaki görselde İpek Yıldırım’ı görüyorsunuz, tam olarak bundan bahsediyorsunuz. Sevgili İpek Yıldırım gibi olmayacaksınız, korkmayın. 🙂

Kadınlar Fitness yapmaktan korktukları için sadece yürüyüş yaparak zayıflamaya ya da vücutlarını şekillendirmeye çalışıyorlar. Yürüyüş yapmak kilo vermeye yardımcı olur mu? Tabii ki olur! Ancak hem Fitness hem de yürüyüş yaparsanız çok daha iyi olur. Yürüyüş yaparak kilo vermek istiyorsanız bilmeniz gereken bazı şeyler var. Sizin için burada anlattık: https://fitnessturkiye.net/yuruyerek-kilo-verilir-mi-yuruyus-yaparak-yag-yakin/

Siz de bu gibi asla yaşanmayacak şeylerden çekinmeden bir an önce Fitness antrenmanı yapmaya başlayabilirsiniz, korkacak hiçbir şey yok. Kadınlar için Fitness sayfamıza giderek kendinize göre bir makale bile bulup ilk adımı bile atabilirsiniz hatta! Merak ettiğiniz her konu için burada olacağız.

Kadın Vücudu Kaç Ayda Şekillenir?

Kadınlar olarak çoğunuzun bahar aylarında spor salonlarına gelip, sadece birkaç ay spor yaptığınızı biliyoruz. Yüksek ihtimalle, yukarıdaki başlıkta bahsettiğimiz durumdan dolayı kısa sürüyor. “Uzun süre ağırlık kaldırırsam, her yerimden kas fışkırır ve ben bunu istemiyorum” diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu yüzden, kadın vücudu kaç ayda şekillenir diye merak ediyorsunuz ve bu sorunun cevabının 1 veya 2 ay arasında olmasını istiyorsunuz.

Üzgünüz ancak durum böyle değil. 1 – 2 ayda gözle görülür, kıvrımları belli olan bir vücuda kavuşmanızın pek de ihtimâli yok. Sabırlı olup, en azından birkaç ay boyunca düzenli beslenerek ve kaliteli bir Fitness antrenmanı yaparak istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

Yine de, vücudunuzun ne kadar sürede şekilleneceği size ve size bağlı olmayan etmenlere bağlı. Örneğin, genetiğiniz.

Size bağlı olan etmenleri ise şöyle söyleyebiliriz: Beslenme düzeniniz, antrenman sıklığınız, antrenman programınız ve en önemli şey sabrınız! Bunların hepsini yaptığınız takdirde genetiğinizin pek de önemi kalmıyor. Genetik, en az önemsemeniz gereken şeydir zira zaten bunu değiştiremezsiniz.

Genellikle bölgesel incelmek istersiniz. Ancak bunun mümkün olan ve olmayan kısımları var. Hepsini detaylı olarak bu yazıda anlattık. Bölgesel incelme hakkında her şeyi hemen burada bulabilirsiniz: https://fitnessturkiye.net/bolgesel-incelme-nedir-bolgesel-incelme-nasil-olur/

Fitness yaparak sıkılaşmak, güzel ve kıvrımlı bir vücuda sahip olmak hayal değil ancak bunun için çok çalışmalısınız. 1 ayda Fitness değişimi gibi reklamlara kanmayın ve kendinizi uzun ve mümkünse hayat boyu sürecek bir maratona sokun. İşte asıl ödülü bundan sonra alacaksınız.

Kadınlar Kaç Kilo Ağırlık Çalışmalı?

Kadınlar ağırlık kaldırmalı diyoruz artık, evet. Peki kadınlar kaç kilo ağırlık ile çalışmalı? Bu konu hakkında da sıkça sorular soruluyor. Hadi bu konuyu da açıklığa kavuşturalım.

Biz, size 1 KG, 2 KG veya 5 KG diyemeyiz. Bunu size kimse diyemez. Sizi bir ağırlıkta kısıtlayanları da çok ciddiye almayın. Kaldırabildiğiniz en kolay ağırlıkla başlayın. Ağırlık kaldırdığınız için kas oranınız artacak. Kas oranınız arttığı için, doğal olarak kaldırdığınız ağırlıklar size hafif gelmeye başlayacak. Böylelikle biraz daha ağır kilo kaldırabileceksiniz. Bu tempoyu bozmadan devam edin, sonucunda harika bir vücut ve güçlü kollar sizi bekliyor!

Kadınlar ağırlık çalışmalı ve Fitness yapmalı!

Çok yakında sıkılaşmak için kadın fitness programı ve bayanlar için dambıl çalışma programı paylaşacağız. Bizi takipte kalın! Ağırlık çalışma meselesi hakkında merak ettiklerinizi ise yorum olarak sormayı unutmayın.

Fitness Türkiye, Türk sporcuların Fitness ve Vücut Geliştirme sporunda bilinçlenmesi ve gelişmesi için kurulmuş gönüllü bir topluluktur. En iyi Türkçe Fitness Rehberi olmayı hedefleyen kuruluşumuz; Antrenman, Yağ Yakımı, Beslenme, Supplementler ve aklınıza gelebilecek her türlü konu için makaleler sunmaktadır.

Continue Reading
19 Yorum

19 Yorum

  1. Hüseyin

    13 Mart 2020 at 20:13

    Sırtı duvar olmamış kadına kadın demem ben

    • Fitness Türkiye

      13 Mart 2020 at 20:14

      Size katılan çok fazla insan var 🙂 Yorumunuz için teşekkürler

  2. Deniz

    21 Mart 2020 at 09:34

    Kadınlar ağırlık çalışmalı mı? Bence kesinlikle çalışmalı. Belli bir yaştan sonra özellikle kadınlarda kas zayıflığı ve kemik aşınması (kireçlenme-erime gibi) oluşuyor. Düzenli egzersiz yapmak ve buna ağırlık kaldırmayı da dahil etmek ilerleyen yaşlarda bu tür sorunların görülme riskini azaltır (en azından süreci geciktirir.) Tabii buna ek olarak sizin de yazıda bahsettiğiniz çeşitli faydalar sunar 🙂

    • Fitness Türkiye

      21 Mart 2020 at 20:20

      Kadınların ağırlık kaldırması hakkında çok bilgilendirici bir yorum yapmışsınız. Tamamen size katılıyoruz. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

  3. Selin

    21 Mart 2020 at 17:46

    Ağırlık çalışma konusunda kararsız kalmıştım ve bu yazınız çok yardımcı oldu teşekkürler 🙂

    • Fitness Türkiye

      21 Mart 2020 at 20:23

      Mutlaka ağırlık antrenmanı yapın. 🙂 Rica ederiz.

  4. Ayça Özel

    3 Nisan 2020 at 09:16

    Kadınlar ağırlık çalışmayı pek sevmiyorlar çünkü o istemedikleri kaslı görünüme kavuşacaklarını zannediyorlar. Kadınlar için varsa yoksa kalçalar için birkaç hareket 🙂 Ancak sizin de söylediğiniz gibi kadınlar ağırlık çalışmalı. Yazınızı çok beğendim ve arkadaşlarımla paylaştım, teşekkür ederiz

    • Fitness Türkiye

      3 Nisan 2020 at 09:19

      Kesinlikle size katılıyoruz. Bu yüzden direkt yazının başında bu notu yazdık. 🙂 Yazımıza yorum yaptığınız, beğendiğiniz ve arkadaşlarınıza da önerdiğiniz için biz teşekkür ederiz. 🙂

  5. Melis

    22 Nisan 2020 at 14:28

    kadınlar ağırlık kaldırır mı meselesine değindiğiniz için teşekkürler

    • Fitness Türkiye

      22 Nisan 2020 at 14:29

      Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Umarız ki işinize yaramıştır. 🙂

  6. Pingback: Bölgesel İncelme Nedir? Bölgesel İncelme Nasıl Olur? - Fitness Türkiye

  7. Günay

    15 Haziran 2020 at 23:01

    Bir kadın olarak ağırlık kaldırmayı seviyorum ve tüm kadınlara da fitness yapmayı öneriyorum

    • Fitness Türkiye

      15 Haziran 2020 at 23:02

      Kadınlara verdiğiniz öneri için ve yaptığınız yorum için teşekkür ederiz.

  8. Pingback: Fitness Türkiye - Türkçe Fitness Rehberi - Enes Talha

  9. Pingback: Hızlı Kilo Vermek İçin İpuçları - Fitness Türkiye - Türkçe Fitness Rehberi

  10. Anonim

    7 Ocak 2021 at 17:03

    Çok bilgilendirici bir rehber olmuş

  11. çağatay

    11 Ocak 2021 at 18:13

    Bayanlarda ağırlık çalışma olur mu? Özellikle hamile kadınlarda ağırlık çalışmak sağlıklı mıdır? Bu konulara da değinmek oldukça faydalı olacaktır.

    • Fitness Türkiye

      12 Ocak 2021 at 00:25

      Hamile kadınlar için ayrıca bir ağırlık kaldırma makalesi hazırlayacağız çok yakında. Fikriniz için teşekkür ederiz.

  12. Pingback: Fitness Hurafeleri - Türkçe Fitness Rehberi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Alanı

Fitness

Fitness Türkiye

Fitness Türkiye Hakkında

Fitness Türkiye, antrenmanlarınızın daha verimli geçmesi ve iyi bir Fitness beslenme programına sahip olabilmeniz için bilimsel araştırmaları kanıt sunarak Türkçe Fitness makaleleri üretmektedir.

Burada vermiş olduğumuz tavsiyeler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve hiçbiri hastalık tedavisi ya da hastalık teşhisi için kullanılmamalıdır.

Türkçe Fitness makaleleri sunan fitnessturkiye.net, Türkiye’de Fitness ve Vücut Geliştirme sporunun gelişmesi için her türlü görüş ve işbirliğine açıktır. 

Exit mobile version