Connect with us

Supplementler

Protein Tozu Zararlı Mı? (Cevap: Hayır!)

protein tozu zararlı mıdır

Protein tozu, en popüler ve hakkında en çok konuşulan (dedikodusu dönen) besin takviyelerinden biridir. Bazıları, çok fazla peynir altı suyu proteininin böbreklere ve karaciğere zarar verebileceğini ve hatta kemik erimesine neden olabileceğini iddia ediyor. Peki protein tozu zararlı mı gerçekten?

Bu makale, peynir altı suyu proteini yani Whey Protein’in güvenilirliği ve yan etkileri hakkında kanıta dayalı bir inceleme sunmaktadır.

Protein Tozu Nedir?

Protein Tozu, popüler bir Fitness ve diyet takviyesidir.

Peynir yapım sürecinde sütten ayrılan sıvı olan peynir altı suyundan yapılır. Peynir altı suyu daha sonra süzülür, rafine edilir ve püskürtülerek peynir altı suyu protein tozu halinde kurutulur.

Üç farklı Protein Tozu vardır. Aralarındaki tek fark ise, nasıl işlendikleri.

Protein Tozu Türleri

  1. Whey Protein Konsantresi
  2. İzole Whey Protein
  3. Hidrolize Whey Protein

Protein Tozları; Fitness sporcuları, spor meraklıları, kas inşa etmek veya kilo vermek isteyenler arasında popüler bir seçimdir. Yapılan araştırmalar, iştahı azalttığını ve metabolizmayı hızlandırdığını söylüyor. Bunun yanı sıra, kas geliştirmeyi ve kilo vermeyi de destekliyor. (Araştırmayı inceleyebilirsiniz: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25757896/)

Vücudumuz esansiyol amino asitleri üretemez. İyi bir Protein Tozu ile vücudunuzun üretemediği amino asitleri alabilirsiniz. Ya da Amino Energy gibi sadece amino asit içeren besin takviyelerini kullanabilirsiniz: https://fitnessturkiye.net/optimum-amino-energy-ne-ise-yarar/

Protein tozlarının sağladığı faydalar bir yana, bazı uzmanlar güvenilirliğinden endişe duyuyor. Hadi bunların sebeplerine Protein Tozu Zararları başlığında bakalım ve ardından zararlı olup olmadığını görelim.

Protein Tozu Nasıl Üretilir?

Protein tozu zararlı mı sorusunun en net cevabını “Protein Tozu Nasıl Üretilir?” videosunu izleyerek de alabilirsiniz. Mutlaka izleyin.

Protein Tozu Zararları

Protein Tozu genellikle güvenlidir ancak bazı insanlarda beklenmeyen tepkimelere sebep olabilir. Özellikle Türk doktorların televizyonda sık sık bu tozlar hakkındaki uyarılarına rastlıyorsunuzdur. Doktorların anlattıkları, herkes için geçerli değildir. Bu sebeple, besin takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Sindirim Sorunlarına Sebep Olabilir

Whey Protein tozunun yan etkilerinin bir çoğu sindirimle alakalıdır. Bazı insanlar peynir altı suyunu sindirmekte güçlük yaşarlar. Şişkinlik, gaz, mide krampları ve ishal gibi semptomlar görülür. Ancak bu yan etkilerin çoğu, laktoz intoleransı ile ilgilidir.

Laktoz, peynir altı suyu proteinindeki ana karbonhidrattır. Laktoz intoleransı olan kişiler, vücudun laktozu sindirmek için ihtiyaç duyduğu laktaz enzimini yeterince üretmezler. Dahası, laktoz intoleransı inanılmaz derecede yaygındır ve dünya çapındaki insanların % 75’ini etkileyebilir.

Laktoz intoleransınız varsa, İzole Protein Tozu kullanmayı deneyin.

Bazı insanların Whey Protein’e Alerjisi Olabilir

Whey Protein inek sütünden geldiğinden, inek sütü alerjisi olan kişilerin alerjisi olabilir.

İnek sütü alerjisinin semptomları arasında kurdeşen, kızarıklık, yüzde şişme, boğaz ve dil şişmesi, burun akıntısı veya tıkalı burun sayılabilir.

Yetişkinlerde inek sütü alerjisinin nadir olduğunu hatırlamakta fayda var, ancak bunun ciddi sonuçları olabilir.

Protein Tozu Zararları

Protein Tozu Böbreklere Zarar Verir Mi?

Protein tozu zararlı mı konusunun en önemli noktası burası olabilir.

Yüksek proteinli bir yemek yemek böbreklerin içindeki basıncı artırabilir ve normalden daha fazla kanı filtrelemelerine neden olabilir. Ancak bu, yüksek proteinli bir yemeğin böbreklere zarar verdiği anlamına gelmez.

Yapılan bilimsel araştırmalar, bunun normal bir bedensel tepki olduğunu ve genellikle endişe nedeni olmadığını gösteriyor. (Bakabilirsiniz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/)

Dahası, çok fazla proteinin sağlıklı insanların böbreklerine zarar verebileceğine dair hiçbir kanıt yoktur.

Hepsi bir kenara, yüksek proteinli bir diyetin böbrek hastalığı olan insanlar için zararlı olabileceğine dair kanıtlar var.

Araştırmalar, böbrek hastalığı olanlarda yüksek proteinli bir diyetin böbreklere daha fazla zarar verebileceğini göstermektedir. Bilimsel araştırmaya göz atın: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639078/

Protein tozunun böbreklerle olan ilişkisini özetlemek gerekirse, sağlıklı insanlarda çok fazla proteinin böbreklere zarar verebileceğine dair hiçbir kanıt olmadını söylemek mümkün. Bununla birlikte, böbrek rahatsızlığı olan kişiler, peynir altı suyu proteininin kendileri için uygun olup olmadığını doktorlarına danışmalıdır.

Ne Kadar Protein Tozu Alınmalı?

Protein tozları genellikle güvenlidir ve çoğu sporcu hiçbir yan etkisini görmeden kullanabilir. Kullandığınız takviyenin paketindeki servis talimatlarına uymanız tavsiye edilir.

Bundan daha fazlasını almanın, özellikle zaten yeterince protein yiyorsanız, daha fazla fayda sağlaması olası değildir.

Whey Protein aldıktan sonra şişkinlik, gaz, kramp veya ishal gibi rahatsız edici semptomlar yaşarsanız, İzole Protein Tozu kullanmayı deneyin. Alternatif olarak soya, bezelye, yumurta, pirinç veya kenevir proteini gibi süt ürünü olmayan bir protein tozu deneyin.

Protein Tozu Kilo Aldırır Mı?

Protein tozu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi birkaç farklı çeşitten oluşmaktadır. Whey Protein tozları çoğunlukla kas geliştirmek için kullanılır.

Gainer ise kilo almak isteyen sporcuların kullandığı bir besin takviyesidir. Peki protein tozu kilo aldırır mı?

Kilo almak için protein tozu kullanmayı planlıyorsanız, 100 gramında ortalama 70-80 gram karbonhidrat bulunduran Gainer’ları tercih edebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, porsiyon başına şeker oranıdır. Yüksek şeker içeren Gainer’lardan kaçınmalı ve kullanmamalısınız.

Protein Tozu Kas Yapar Mı?

Protein tozu, tek başına kas geliştiren bir besin takviyesi değildir. Kas yapmak için gerekli olan en önemli şey kaliteli bir antrenman ve beslenmedir. Protein tozu da dahil olmak üzere hiçbir besin takviyesi, kaliteli bir beslenmenin yerine geçmez.

Protein tozu kas yapar mı? İyi bir antrenman ve beslenme ile beraber kullanıldığında kas geliştirme sürecini hızlandırabilir. Ancak tek başına kas yapmaz.

Protein tozları, genellikle porsiyon başına 20-25 gram arasında Whey protein içerir. Günlük ihtiyacınız olan proteini hesapladıktan sonra eksik kalan miktarı Whey protein ile tamamlayabilirsiniz.

Yüksek Kaliteli Whey Protein

Türkiye’nin öncü sporcu takviyeleri markalarından biri olan Torq Nutrition tarafından üretilen yüksek kaliteli ürünlerini satın almak için protein tozu satın al bağlantısına tıklayın. Hızlı emilime sahip İzole ve Konsantre Whey protein ile diğer protein türlerine göre kasların protein ihtiyacını normalden daha hızlı bir şekilde karşılamaya yardımcı olur.

Sonuç Olarak: Protein Tozları Güvenlidir!

Protein tozu zararlı mı konusunu genellikle televizyon programındaki doktorlardan duyuyorsunuz ve korkuyorsunuz. Ancak bilimsel araştırmalar ortada.  Protein tozu güvenlidir ve yan etkileri olmadan kullanabilirsiniz.

Peynir altı suyuna alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Fitness Türkiye, Türk sporcuların Fitness ve Vücut Geliştirme sporunda bilinçlenmesi ve gelişmesi için kurulmuş gönüllü bir topluluktur. En iyi Türkçe Fitness Rehberi olmayı hedefleyen kuruluşumuz; Antrenman, Yağ Yakımı, Beslenme, Supplementler ve aklınıza gelebilecek her türlü konu için makaleler sunmaktadır.

Continue Reading
7 Yorum

7 Yorum

  1. Hatice

    28 Ekim 2020 at 08:57

    Selam. Kadınlar protein tozu kullanabilir mi?

    • Fitness Türkiye

      28 Ekim 2020 at 08:58

      Selam Hatice. Yukarıda protein tozu hakkında anlattığımız her şey, kadınlar için de geçerlidir.

  2. Uğur ÇALIŞKAN

    25 Kasım 2020 at 11:04

    Kontrolsüz kullanan kişilerde kalp büyümesine neden olabilmekte umarım bununla ilgili bir yazı da yazarsınız

    • Fitness Türkiye

      25 Kasım 2020 at 13:37

      Merhaba. Hiçbir bilimsel araştırma, protein tozlarının ya da herhangi bir sporcu takviyesinin kalp büyüttüğünü ya da doğrudan kalbi etkilediğini göstermemektedir. Bahsettiğiniz durum, steroidlerde geçerlidir. Yorumunuz için teşekkür ederiz. 🙂

  3. Pingback: Protein Tozu Suyla Mı İçilir Sütle Mi? - Türkçe Fitness Rehberi

  4. Pingback: En İyi Protein Tozu Önerileri (2022) - Türkçe Fitness Rehberi

  5. Anonim

    20 Mayıs 2023 at 04:34

    canan karatay zararlı diyor 🙂

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Alanı

Fitness

Fitness Türkiye

Fitness Türkiye Hakkında

Fitness Türkiye, antrenmanlarınızın daha verimli geçmesi ve iyi bir Fitness beslenme programına sahip olabilmeniz için bilimsel araştırmaları kanıt sunarak Türkçe Fitness makaleleri üretmektedir.

Burada vermiş olduğumuz tavsiyeler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve hiçbiri hastalık tedavisi ya da hastalık teşhisi için kullanılmamalıdır.

Türkçe Fitness makaleleri sunan fitnessturkiye.net, Türkiye’de Fitness ve Vücut Geliştirme sporunun gelişmesi için her türlü görüş ve işbirliğine açıktır. 

Exit mobile version