Supplementler
Kreatin Saç Döker Mi? – Bilimsel Kanıtlarıyla Kreatin
Kreatin kullananların saçlarının döküleceğini ve kel kalacaklarını mutlaka okumuşsunuzdur. Peki ya gerçekten öyle mi? Kreatin saç döker mi? Bu yazıyla beraber bilimsel kanıtlarıyla Kreatin’e değinecek ve saç dökülmesinin hurafe mi yoksa bilimsel bir gerçek mi olduğunu öğreneceğiz.
Kreatin, en popüler besin takviyelerinden bir tanesidir ve en iyi supplementler arasında genellikle en üst sıralarda yer alır. Hatta daha önce yazmış olduğumuz Vücut Geliştirme İçin En İyi Supplementler başlığımızda da kendisine yer vermiştik.
Bu kadar popüler bir takviyenin elbette konuşanı da çok olacaktır ve bilgisiz insanlar ortaya böyle şeyler attıklarında, bunu da bilimsel olarak kanıtlamak ve insanlara göstermek bize düşüyor. Bu yazının sonuna geldiğinizde merak ettiğiniz soruya kesin bir şekilde cevap bulabileceksiniz. Kreatin saç döker mi? Hazırsanız başlıyoruz.
Araştırmalar Kreatin ve Saç Dökülmesi Hakkında Neler Diyor?
Kreatin kullanmanın aslında saç dökülmesine neden olduğunu gösteren çok fazla araştırma yoktur. Kanıt olduğu söylenen şeyin çoğu anekdottur. Bu da, insanların kişisel ifadelerinden veya deneyimlerinden geldiği anlamı taşımaktadır.
2009 yılında Kreatin hakkında yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarını sizlerle paylaşalım.
Genç yaştaki Rugby oyuncuları, 3 hafta boyunca Creatine takviyesi kullandılar ve saç dökülmesiyle dolaylı yoldan ilişkisi olan bir hormon tespit ettiler. Bu hormona, DHT yani Dihidrotestosteron denir. Yapılan araştırmayı merak ediyorsanız Kreatin hakkında bilimsel araştırma bağlantısına tıklayarak okuyabilirsiniz.
DHT Saç Döker Mi?
Saç köklerinin kendi yaşam döngüleri vardır. Saç büyür ve ardından dinlenme aşamasına geçer. Daha sonra dökülür ve yenisi çıkar. Bu her zaman böyle devam eder.
Kreatin DHT hormonu, daha az saç büyümesine sebep olabilir ve bu da dökülen saçların yerine yenisinin daha geç çıkacağı anlamına gelir. Bu yüzden Kreatin saç döker deniyor.
Bunun yanı sıra, bazı insanlar genetik faktörler sebebiyle saç dökülmesine daha yatkındır. Bu insanlarda Testosteron’u DHT’ye dönüştüren enzim daha da aktif olur ve saç dökülme sürecini hızlandırabilir. Creatin takviyesi, burada doğrudan saçı dökmüyor.
Testosteron Saç Döker Mi?
Fazla testosteron saç döker mi, en çok sorulan sorulardan biridir. Saç kaybı yaşayan bazı kişiler, bu durumu testosteron hormonunun fazla oluşuna bağlamaktadır. Saç kaybının getirdiği olumsuz durumu, fazla erkeklik hormonuyla ilişkilendirirler ama bu tamamen yanlıştır. Saç dökülmesinin temel sebebi kreatin ya da fazla testosteron değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi DHT hormonudur. Kısacası testosteron saçlarınızı dökmez. Kreatin kullanmanız da dökmez.
Kreatin ve Saç Dökülmesi Arasındaki İlişki
Yukarıda linkini verdiğimiz araştırma üzerinden konuşacağız çünkü Kreatin saç döker mi meselesinin ana kaynaklarından. Rugby oyuncuları, 3 hafta gibi bir süre boyunca Kreatin aldılar ve DHT seviyesinin %50’nin üzerine çıktığını gözlemlediler.
Burada, bilimsel araştırmalar Kreatin’in saç dökeceğini söylemiyor, yanlış anlaşılmasın. Zaten, araştırmanın sonucunda saçları dökülene de rastlamadılar. Bu nedenle Kreatin saç dökmez aslında. Sadece vücuttaki DHT seviyesini yükseltir. Yani, dolaylı yoldan etkiler.
DHT, saç dökülmesinde önemli bir rol oynadığından dolayı genetik olarak saç dökülmesine yatkınsanız sizin için sorun teşkil edebilir.
Yine de, bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyduğumuzu da söylemek zorundayız.
Kreatin Yan Etkileri
Kreatin nedir, ne işe yarar gibi konulara burada girmeyeceğim çünkü daha önce bu konu hakkında çok şeyden bahsettik. Bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz. Direkt, Kreatin takviyesinin yan etkilerinden bahsedecek ve neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Böbrek Sorunları
Kreatin’in böbreklere zarar vereceği hakkında çok fazla şey söyleniyor ancak 2018 yılında yapılan bilimsel bir araştırma, Creatin takviyesinin böbrekler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmadığını gösteriyor. Yine de, hâli hazırda bir böbrek sorunu yaşıyorsanız Kreatin kullanmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. (Araştırmaya gitmek için buraya tıklayın.)
Yetişkinler İçin Güvenli
Uluslararası Spor Beslenme Derneği’ne göre, yeterli düzeyde Creatin kullanmak güvenlidir. Ek olarak, 2017 yılında yapılan bir bildiride, Uluslararası Sporcu Beslenmesi Derneği, Creatine’in uygun kurallar dahilinde kullanılmasının güvenli, etkili ve etik olduğunu söylüyor.
Uzun süreli Creatine kullanımına dair araştırmalar çok sınırlıdır ancak 2001 ve 2003 yıllarında yapılan bir araştırmada uzun süreli Kreatin kullanımının herhangi bir olumsuz etkisine rastlanmamıştır.
Ergenlik Döneminde Dikkatli Kullanılmalı
Ergenlik döneminde Kreatin kullanımı düşünenler dikkatli olmalıdır. Çünkü sağlıklı ergenlerde Kreatin takviyesinin güvenli oluşuyla ilgili çalışmalar oldukça sınırlı. Gençler için Creatine kullanımı hakkında araştırmaya gitmek için bağlantıya tıklayın.
Kreatin’in Saç Dökmesi Doğru Değildir!
Kreatin saç döker mi meselesini burada sonlandırıyoruz. Görmüş olduğunuz gibi, bilimsel araştırmalar Creatine takviyesinin doğrudan saç döktüğünü göstermiyor. Yine de, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçek. Tekrar özetleyelim.
Creatin, DHT seviyelerinde artışa neden olduğundan, saç dökülmesine yatkınsanız doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz. Aksi hâlde, pek de sorun etmenizi gerektiren bir durum yok.
Barbaros
22 Temmuz 2020 at 23:59
Güzel yazı eline sağlık.
Fitness Türkiye
23 Temmuz 2020 at 01:31
Merhaba. Beğenmenize sevindik, teşekkür ederiz. 🙂
Halil Güntepe
1 Ağustos 2020 at 15:23
Herkes keratin ile karıştırıyor kreatin’i 🙂 Lütfen karıştırmayın. Bu arada bilimsel kaynaklarını da paylaşarak bilgi veren ilk sitesiniz, tebrik ediyorum sizi ve ekibinizi.
Fitness Türkiye
1 Ağustos 2020 at 15:25
Selamlar. Kesinlikle öyle. Kreatin’i henüz duymayanlar veya ilk defa duyanlar mutlaka Keratin ile karıştırmıştır. 🙂 Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyoruz. İyi günler. <3
Pingback: Kreatin Nedir? Kreatin Ne İşe Yarar? - Fitness Türkiye
selim
27 Mayıs 2021 at 08:38
teşekkürler
Ceyhun
27 Temmuz 2021 at 14:21
Yalnız ben kreatin kullandıktan sonra şakaklarım açılmaya başladı, kreatini az az şekilde değil 1 günde yüksek doz yükleme şeklinde kullanıyordum 20 yaşındayım. Daha sonra internette araştırmam sonucu (ingilizce) kreatinin DHT artımını tetikleyebildiği bazı makaleler ve araştırmalar, araştırma sonuçları okudum.
Evet Kreatin direkt olarak saç dökemez ama DHT salgılanmasını arttırarak dökebilir tekrar araştırmanızı tavsiye ederim
tabi bu kişinin genetik olarak DHT ye ne kadar duyarlı olduğuna da bağlı ben genetik olarak kelliğe yatkın biriymişim demek ki en ufak DHT artışında saç gidiyor
Pingback: Kreatin'de "Mesh" Nedir? - Türkçe Fitness Rehberi