Supplementler
Kreatin Nedir? Kreatin Ne İşe Yarar?
Kreatin; vücuttaki hücrelere, özellikle kas hücrelerine enerji sağlamaya yardımcı olan azotlu organik bir asittir. Kırmızı et veya balıkta doğal olarak bulunur. Vücut tarafından da üretilir. Ayrıca Kreatin takviyesi olarak da alabilirsiniz. Kreatin nedir merak ediyorsanız bu makale tam sizin için.
Bu yazıda size Kreatin nedir, Kreatin ne işe yarar ve Kreatin ne zaman kullanılır, neden kullanılır gibi sorulara cevap vereceğiz. Kreatin hakkında merak ettiğiniz her şeye burada cevap bulabilirsiniz.
Kreatin Nedir?
Kreatin, 3 amino asitten oluşur. Bunlar; L-Arginin, Glisin ve L-Metionin. İnsan kanının toplam hacminin %1 gibi bir kısmını Kreatin oluşturur. İnsan vücudundaki Kreatinin %95’i iskelet kasında, geriye kalan %5 ise beyinde bulunur.
Vücudun Kreatin deposunun %1.5 ila 2’si her gün karaciğer, böbrek ve pankreas tarafından kullanılmak üzere dönüştürülür.
Kreatin Monohidrat ve Kreatin Nitrat olarak iki farklı formu bulunur.
Kreatin Neden Kullanılır?
Kreatin takviyeleri; Fitness yapanların performanslarını iyileştirmek, kas kütlesini arttırmak ve vücudumuz yeterli Kreatin’i üretemediğinde yaşanacak olası sorunların önüne geçmek için kullanılır.
Bazı araştırmalar, cildin yaşlanmasını önlediğini göstermektedir. Bununla beraber, kas hastalıklarını da önlediği ve bilişsel yeteneği geliştirebileceği öngörülmektedir. Bu tahminleri onaylamak için kanıt gereklidir. Kreatin, hakkında en çok araştırma yapılan takviye ürünüdür.
Kreatin’in saç döküp dökmediği ise hâlâ tartışılır bir meseledir ve biz Kreatin saç döker mi makalemizde bilimsel araştırmaların ışığında bu konuya bir nokta koymak istedik. Saçının dökülmesinden korkanlar mutlaka bu yazıyı okusunlar.
Kreatin Hakkında Bilgiler
Vücut Geliştirme yapanlar için en iyi supplementler arasında gösterilen Kreatin hakkında bazı önemli bilgilerden kısaca bahsedeceğiz. Makalenin tamamını okuyarak daha detaylıca öğrenebilirsiniz.
- Sporcular, yoğun geçen antrenmana yardımcı olmak için Kreatin kullanırlar.
- Kaslarda fazla su tuttuğu bilindiği için vücut kütlesini arttırabilir. Kreatin ne kadar su tutar diye merak ediyorsanız, bunun hakkında maalesef detaylı bir bilgi bulunmuyor.
- Parkinson hastalığı ve Depresyon dahil olmak üzere birkaç hastalık üzerinde araştırmalar yapılıyor ve şu ana kadar bunları önlediği gözlemlenmiştir.
- Kreatin, kas yapımına yardımcı olduğundan dolayı, kas distrofilerine yardımcı olabilir.
- Kreatin takviyesi alanların hafızasının daha kuvvetli olduğu gözlenmiştir.
Kreatin Ne Kadar Kullanılmalı?
Bir kişinin günlük Kreatin ihtiyacı 1 ila 3 gram arasında değişmektedir. Bunun yaklaşık yarısı günlük olarak yediklerimizden gelir. Geri kalanı ise vücut tarafından üretilir. Gıda kaynakları arasında 1 kg Kırmızı Et veya Balıkta 1 ila 2 gram arasında Kreatin bulunur. Bu değerler sporcular için değildir. Fitness ile uğraşanların günde 5 gram Kreatin almaları önerilir. Bu değer, profesyonel sporcularda 10-15 gram kadar olabilir.
Her gün 1 kg Kırmızı Et yemek mümkün olmadığından dolayı Kreatin takviyesi almak gerekir. Yakında en iyi Kreatin markası hakkında bir yazı hazırlayacağız ve burada hangi marka Kreatin daha faydalı olur bundan bahsedeceğiz.
*Sağlık durumu nedeniyle Kreatin sentezi yapamayan insanlar, sağlık sorunlarından kaçınmak için günde 10 ila 30 gram arasında Kreatin almaları gerekebilir. Doktorunuza danışmadan bunu uygulamayınız.
Pingback: Pre Workout Ürünleri Ne İşe Yarar? - Fitness Türkiye
Pingback: Vücut Geliştirme İçin En İyi Supplementler - Fitness Türkiye
Pingback: L Karnitin Hakkında Merak Edilenler - Fitness Türkiye
Pingback: Kreatin Saç Döker Mi? - Bilimsel Kanıtlarıyla Kreatin - Fitness Türkiye
Pingback: En İyi Kreatin Önerileri - Türkçe Fitness Rehberi