Beslenme
Carb Cycling Nedir? Nasıl Yapılır?
Carb Cycling, karbonhidrat alımını değiştirerek yağ yakımını destekleyen bir diyet yaklaşımıdır. Bu yazı, Carb Cycling’in ne olduğunu anlatır ve bir plan sunar. Karbonhidrat döngüsü, kişisel ihtiyaçlara göre uyarlanmalıdır ve kilo kaybını destekleyebilir.
Carb Cycling (Karbonhidrat Döngüsü), karbonhidrat alımınızı günlük, haftalık veya aylık periyotlarla değiştirdiğiniz bir diyet türüdür. Genellikle yağ kaybetmek, zorlu geçen bir diyet esnasında fiziksel performansı maksimum seviyeye çıkarmak veya kilo alımı durduğu zaman her şeyi “sıfırlamak” için yapılır. Bu yazıda Carb Cycling nedir diye merak edenler için hem bir giriş yapacağız, hem de yazının ilerleyen satırlarında örnek bir Carb Cycling planı paylaşacağız. Hazır Carb Cycling diyet programı arayanlar yazının ortalarına doğru programı bulabilirler.
Carb Cycling Nedir?
Bazı insanlar karbonhidrat alımını günden güne ayarlarken, diğerleri sabit kalır ve her zaman aynı karbonhidratı almaya çalışır. Carb Cycling yani karbonhidrat döngüsü, karbonhidrat alımını maksimum fayda sağladığı zamana kadar ayarlar ve ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda da alımı kısar. Az sonra daha iyi anlayacaksınız.
Karbonhidrat alımını alttaki nedenlerden dolayı planlamak isteyebilirsiniz:
- Vücut hedefleri: Bazı insanlar diyet sırasında karbonhidratı kısarlar ve kas geliştirmeye başlayacakları zaman tekrar arttırırlar.
- Antrenman ve dinlenme günleri: Popüler bir yaklaşım. Fitness antrenmanı yapılan günlerde çok, dinlenme günlerinde düşük alım yapabilirler.
- Karbonhidrat yüklemesi: Bu da oldukça popülerdir. Karbonhidrat Yüklemesi nedir ve neden yapılır gibi şeyleri merak ediyorsanız bu yazımızı okuyun: https://fitnessturkiye.net/refeed-day-nedir-karbonhidrat-yuklemesi/
- Özel etkinlikler veya müsabaka öncesi: Profesyonel vücut geliştirmeciler, daha iri gözükmek için belirli dönemlerde yüksek karbonhidrat alırlar.
Carb Cycling yaparken genellikle protein alımı aynı tutulur ancak günlük karbonhidrat alımına göre yağ alım oranı değiştirilebilir. Yüksek karbonhidratlı bir günde düşük yağ alınır, düşük karbonhidratlı günlerde ise daha çok yağ alınır.
Karbonhidrat Döngüsü, tipik diyetlerden daha çok planlama ister.
Carb Cycling Zayıflatır Mı?
Carb Cycling hakkında yapılan bilimsel araştırmalar, kilo kaybı için faydalı olabileceğini göstermektedir. Teorik olarak karbonhidrat döngüsü, düşük karbonhidrat diyeti ile aynı faydalardan bazılarını sağlarken, fiziksel performansı korumanıza da yardımcı olabilir.
Kilo vermek için gerekli olan en önemli şey kalori açığı bırakmaktan geçiyor. Hangi diyeti yaparsanız yapın, bu böyledir. Carb Cycling yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı ve zorlayıcı olabilir. Bu yüzden sadece kalori açığı bırakmayı da tercih edebilirsiniz. Ayrıca, kilo vermenin en iyi yolu değildir. Hızlı kilo vermek isteyenleri şöyle alabiliriz: https://fitnessturkiye.net/hizli-kilo-vermek-icin-ipuclari/
Sonuç olarak; karbonhidrat döngüsü, doğru ve eksiksiz uygulandığı takdirde gerçekten yağ yakımınızı destekler ve zayıflatır.
Hadi şimdi sizinle örnek bir Carb Cycling planı hazırlayalım.
Carb Cycling Nasıl Yapılır?
Carb Cycling nasıl yapılır? Bunu günlük rutinlerinize göre ayarlamanız gerekiyor çünkü birçok varyasyona sahiptir. İşte sizin için günlük olarak karbonhidrat alımınızı düzenleyebileceğiniz bir karbonhidrat döngüsü planı.
Normal bir diyetten çok daha fazlası. Karbonhidrat Döngüsü yaptığınız süre boyunca, daha fazla ince değişiklik yapmanız gerekebilir.
Düşük karbonhidrat diyeti yapıyorsanız, ara sıra Carb Cycling yapmayı deneyebilirsiniz. Sizin için daha verimli olacağının garantisini verebiliriz. Sizin için örnek bir karbonhidrat döngüsü planı hemen aşağıda.
Günlük karbonhidrat miktarı büyük ölçüde değişebilir. Günlük rutinlerinize, kas kütlenize, karbonhidrat toleransınıza ve daha birçok şeye bağlıdır.
Karbonhidrat Döngüsü Diyeti İşe Yarar Mı?
Karbonhidrat döngüsü hakkında son olarak şunları söyleyelim ve yazıyı bitirelim. Yukarıdaki rakamlar ve örnekler yalnızca öneridir. Karbonhidrat döngüsü için kanıtlanmış bir formül ya da oran yoktur. Bunu kendiniz uyarlamanız ve denemeniz gerekir. Karbonhidrat döngüsünün arkasındaki bireysel mekanizmalar araştırmalarla desteklenmektedir. Bununla birlikte, hiçbir araştırma uzun vadeli bir karbonhidrat döngüsü diyetini araştırmadı. Hemen aşağıdaki bağlantılardan bu konu hakkında yapılan bilimsel araştırmalara göz atabilirsiniz.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15767618/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25275931/
Bilinen düşük veya yüksek karbonhidratlı diyetlerden ziyade, ikisi arasındaki denge hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan daha faydalı olabilir.
Yağ kaybı için karbonhidrat döngüsü yapıyorsanız, protein alımınızın yeterli olduğundan ve kalori açığını koruduğunuzdan mutlaka emin olun.
Carb Cycling hakkında size aktaracaklarımız bu kadar. Aklınıza takılan her şeyi hemen aşağıdaki yorum bölümünden Fitness Türkiye yöneticilerine sorabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Hasan Günay
17 Aralık 2020 at 12:14
Muhteşem bir yazı olmuş carb cycling hakkında yazılan en detaylı yazı olmuş. çok teşekkürler
Fitness Türkiye
18 Aralık 2020 at 11:26
Selam. İşinize yaramasına sevindik. 🙂
Ömer Burak
6 Ocak 2021 at 23:49
Yazıyı sonuna kadar okudum, gerçekten faydalı buldum. Uğraşınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar 🙂
Fitness Türkiye
7 Ocak 2021 at 00:52
Faydalı bulmanıza çok sevindik Ömer Bey. Biz teşekkür ederiz.
bkqso
4 Şubat 2022 at 20:08
Teşekkürler makale için