Beslenme
Protein Nedir? Neden Protein’e İhtiyaç Duyarız?
Fitness ile ilgilenen herkesin ağzında sürekli bir protein, protein, protein. Peki protein nedir, bunu biliyor muyuz? Fitness ile uğraşanlar proteinli besinlere neden ihtiyaç duyar ya da neden protein tozu içer? Proteinin görevi nedir? Hadi hepsini bilimsel bir yaklaşımla inceleyelim.
Protein Nedir?
Protein, vücuda kalori sağlayan 3 makro besinden biridir. Vücudun dokusunun yapı taşıdır. Kaslarınızı onarmak ve yeniden inşa etmek için çalışır. Gram başına 9 kalori sağlayan yağlardan çok daha önemli ölçüde az kalori sağlar. Protein, gram başına 4 kalori sağlar. Aynı şekilde karbonhidratlar da gram başına 4 kalori sağlar.
Proteinler, amino asit zincirlerden oluşur. Toplam 21 tane amino asit vardır. Bunlardan 9 tanesi esansiyel ve 12 tanesi de esansiyel olmayan amino asitlerdir. Esansiyel amino asitler, vücudumuz tarafından üretilemez. Bu yüzden, yediğimiz besinlerden veya kullandığımız Supplement ürünlerden bunu alırız. Esansiyel olmayan amino asitler ise, vücudumuz tarafından kendiliğinden üretilirler.
Proteinin Görevleri;
- Kalori açığı bırakıldığında kas kütlesini korur.
- Kalori fazlasında kas kütlesi oluşturur.
- Bağışıklık sistemini düzenler.
- Esansiyel hormon ve enzimlerin üretimine yardım eder.
Vücudunu geliştirmeye çalışan herkes için önemli olan bir süreç vardır. Kas protein sentezi.
Kas protein sentezi (MPS), kas inşa etmenin bir yoludur. Bunun bir de tam tersi var. Kas protein yıkımı (MPB). Bu iki rakibin üç temel sonucu var.
- MPS, MPB’den büyükse kas büyümesi gerçekleşir.
- MPS, MPB’den daha az ise kas kaybına yol açar.
- MPS VE MPB aynı ise, bu da kas bakımı sağlar.
Bu iki şey, vücudunda sürekli olarak kasları parçalar ve onarır. Kas yapmanın temel anahtarı, MPS’yi MPB’den daha fazla biriktirmektir. Peki kas geliştirmek için ne yapmalıyız? Bunu yapmak için birkaç şeye ihtiyacınız var.
Kas Geliştirmek İçin Yapılması Gerekenler
- Dinlenme ve onarma
- Yoğun antrenmanlar
- Sık antrenmanlar
- Kalori alımı
- Protein alımı
Bu faktörlerden en önemlileri, egzersiz (özellikle Fitness antrenmanı) ve yüksek proteinli bir beslenme yani kalori alımı.
Bunun nedeni, Fitness antrenmanlarının kas inşa etmesi veya kasların bakımı için oldukça uyarıcı olmasıdır. Fakat aynı zamanda, kasların parçalanmasını da sağlar. Yeterli protein alımı, kas protein sentezini arttırır ve sizi dengede tutar. Böylelikle yeterli protein alımı ile birlikte kaslarınızda büyür ve daha görkemli hâle gelir.
Protein Tozu Kullanmak
Protein tozları, genellikle sporcular tarafından kullanılan bir besin takviyesidir. Yukarıda da bahsettiğimiz aminoasitleri her porsiyonda sağladığı bilinmektedir. Aynı zamanda her porsiyon yaklaşık 30 gram protein içermektedir.
Fitness yapanlar, kas onarımı ya da kas geliştirmek için bolca proteine ihtiyaç duyarlar. Günlük olarak eksik kalan protein miktarını ise protein tozları ile tamamlayabilirler.
Bu gibi faydaların yanı sıra, protein tozunun zararlı oluşu da oldukça tartışılan bir konudur. Özellikle Whey’in böbreklere zararlı olduğu ve kullanılmaması gerektiği sık sık TV’de anlatılır. Fitness Türkiye ekibi olarak bu gibi dedikoduların doğruluğunu, her zaman olduğu gibi bilimsel araştırmalarla destekledik ve size https://fitnessturkiye.net/protein-tozu-zararli-mi/ bu yazıda anlattık. Protein tozu zararlı mı yoksa faydalı mı diye merak ediyorsanız mutlaka inceleyin.
Protein nedir ve neden protein’e ihtiyaç duyarız meselesini şimdilik kapatıyoruz. Bu konu hakkında çok daha fazla makale gelecektir. Sorunuz olursa yorum olarak sorabilirsiniz.
Pingback: Alkol ve Kas Gelişimi İlişkisi - Fitness Türkiye - Türkçe Fitness Rehberi
Pingback: Yeni Başlayanlar İçin Fitness - Fitness Türkiye - Türkçe Fitness Rehberi
Pingback: Fitness Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar - Fitness Türkiye
Pingback: Ani Kilo Alımı Nasıl Engellenir? - Fazla Kilolarla Mücadele - Fitness Türkiye
Pingback: Yüksek Protein Diyeti Nedir? Zararları Var Mı? - Fitness Türkiye
Protein
11 Kasım 2022 at 22:41
Protein bu hayatta en çok sevdiği besin ögesi olabilir. Paylaştığınız bilgilerle önemini daha da öğrenmiş oldum. Emeğinize sağlık.